...

Турецька економіка: сильні та слабкі сторони. Нерухомість завжди в ціні

Icon
Photo

Ринок нерухомості Туреччини в даний час викликає великий інтерес у іноземних інвесторів. Частка продажів нерухомості іноземцям за перше півріччя 2022 року в загальному обсязі всіх угод зросла з 3,9% у грудні 2021 року до 5,7% у червні 2022 року. Фактично у 1-му півріччі поточного року громадяни інших країн купили у Туреччині 8630 квартир, що на 82% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільший попит спостерігався на нерухомість у Стамбулі, Анталії та Мерсіні.

Цього року на 1-е місце за кількістю угод вперше вийшли росіяни, купивши 1887 квартир за 6 місяців, що майже вдвічі більше, ніж громадяни Ірану, які останні два роки лідирували у цьому рейтингу. Українці купили 301 квартиру та посіли 7-е місце.

Як змінився ринок нерухомості в Туреччині у 2022 році.

У той же час фахівці компанії Hayat Еstate відзначають, що охочих купити квартири на узбережжі Аланії серед українців, казахів та росіян значно більше, і вони потенційно впливатимуть на ринок продажу.

− Зараз дуже багато представників цих пострадянських країн цікавляться купівлею апартаментів в Аланії. Це дійсно комфортне місто для життя та відпочинку. І всі наші клієнти, які купили тут нерухомість, дуже задоволені, – розповідає Яна Дзюба, керівник офісу компанії Hayat Еstate в Аланії.

hayatestate-real-estate-turkey

Сильні сторони турецької економіки:

  1. Найвищі темпи зростання ВВП у світі. Темп зростання ВВП Туреччини у 2021 році становив 11%, що дозволило цій країні зайняти 1-е місце серед країн G20 («великої двадцятки»), випередивши Великобританію (7,5%), Італію (6,5%), США (5). ,7%), Саудівську Аравію (3,2%) та інші. Це не лише найкращий показник у світі, а й величезний стрибок порівняно з 2020 роком, коли ВВП у Туреччині зріс лише на 1,8%.
  2. Оптимістичний прогноз ЄБРР у 2022 році. ЄБРР підвищив прогноз зростання ВВП Туреччини до 9% у 2022 році. Оптимістичний прогноз розвитку економіки Туреччини. І для цього є всі передумови. Річний темп приросту ВВП в 1 кварталі 2022 року становив 7,3%.
  3. Економіка Туреччини на 11-му місці у світі за рівнем життя населення. МВФ у жовтні 2021 року поставив Туреччину на 20 місце серед найбільших економік світу і на 11 місце, якщо ВВП вважати за паритетом купівельної спроможності (ППС). ПКС - це співвідношення двох валют, виходячи з цін на аналогічні товари у двох країнах. Використовується для порівняння економічного потенціалу двох країн. За допомогою розрахунку по ППС можна отримати реальне уявлення про економіку країни та рівень життя населення.
  4. Великий світовий експортер. Туреччина входить до світових лідерів з виробництва сільськогосподарської продукції, текстилю, машинобудування, будматеріалів та побутової техніки. Експорт будматеріалів у 2021 році становив $30,8 млрд, а імпорт - лише $8,6 млрд.
  5. Зростання інвестицій на 80%. Обсяг прямих іноземних інвестицій у Туреччину зріс на 80%, і становив $14,1 млрд, передає Інвестиційний офіс за президента Туреччини. Країна стала однією з економік, що швидко відновлюються у світі після спалаху Covid-19. З урахуванням цього показника, який також є найвищим з 2016 року, загальний приплив прямих іноземних інвестицій до Туреччини з 2003 до 2021 року перевищив $239 млрд.

На думку експертів Інвестиційного офісу при президенті Туреччини, такий результат демонструє стійкість Туреччини до криз та потрясінь, а також те, що вона є безпечним притулком із міцними економічними засадами.

  1. Існує Інвестиційна Стратегія. У Туреччині діє Стратегія Прямих Іноземних Інвестицій на 2021–2023 рр., яка спрямована на стимулювання надходження інвестицій у наукомісткі галузі, машинобудування, медицину, хімічну промисловість, розвиток інфраструктури та інші сфери економіки. Міжнародних інвесторів Туреччину залучають не лише заходи уряду для залучення міжнародних інвесторів, а й те, що Туреччина чудово підходить для виходу на весь ринок Близького Сходу, де проживає 1,3 мільярда людей, а обсяг торгівлі становить $26 трл США в радіусі чотирьох годин польоту.
  2. Прогноз зростання ВВП у 3,7 разів протягом 8 років. Дослідження компанії PricewaterhouseCoopers (PwC) показують, що до 2030 року турецька економіка стане 12-ою за величиною у світі з ВВП, який може зрости до $2,996 трлн. Обсяг ВВП у 2021 році становив $815 млрд.
  3. Туреччина у 10-тці світових лідерів до 2050 року. Згідно з дослідженням «Довгий погляд: як зміниться глобальна економічна система до 2050 року», очікується, що до 2050 року Туреччина домінуватиме у списку десяти провідних економік світу.
  4. Кредитна підтримка. Туреччина домовилася про кредити з ОАЕ на суму $10 млрд і успішно веде переговори про запозичення та інвестиції з іншими розвиненими країнами.

За оцінками Міжнародного валютного фонду, економіка в Туреччині є однією з найсильніших у своєму регіоні і відноситься до розряду швидко розвиваються.

hayatestate-Turkish-GDP-growth

Слабкі сторони турецької економіки:

  1. Девальвація ліри. 2021 року девальвація ліри склала 70%. Прогноз інфляції у 2022 році, за даними Центробанку Туреччини, – на рівні 50%. Водночас уряд будує оптимістичніші прогнози на 2023 рік – до 20%.
  2. Інфляція. Високе зростання цін на будматеріали та конструкції, в тому числі через загальну інфляцію та зростання світових цін на сировину та енергоресурси. У результаті індекс вартості будівництва в травні 2022 року збільшився на 102% по відношенню до травня 2021 року.
  3. Є ризики щодо обслуговування боргів. Зниження інвестиційного рейтингу Туреччини за версією агентства Fitch до рівня "В". Це означає, що кредитні ризики є, але залишається «подушка безпеки». На даний момент фінансові зобов'язання виконуються, але здатність продовжувати виплати залежить від сталої та сприятливої економічної ситуації.
  4. Дисбаланс платіжного балансу. Негативне сальдо платіжного балансу – імпорт перевищує експорт майже на 40%.
  5. Зовнішні борги. Зовнішній борг Туреччини становить 42% ВВП та має тенденцію до зростання.

Для порівняння. У 2021 році зовнішній борг Іспанії щодо ВВП становив 118%. При цьому структура цього боргу виглядає набагато гіршою: 56% припадає на державу та центробанк, ще 20% – на комерційні банки. У Туреччині лише 27% боргових зобов'язань посідає уряд і державні банки, але в приватний банківський сектор - 33%. При цьому, мова про дефолт Іспанії не йде, а нерухомість вважається цінним активом для збереження та збільшення інвестицій. При цьому, за своєю інвестиційною привабливістю значно поступається Аланії.

Зростає виробництво будматеріалів, а будівництво фінансується "твердою" валютою.

Експерти зазначають, що зовнішні борги, дефіцит державного бюджету, перевищення імпорту над експортом вносять певний дисбаланс в економіку Туреччини. Але набагато важливіше те, що ВВП Туреччини стрімко зростає, а це означає, що економіка розвивається та нарощує обсяги виробництва.

hayatestate-real-estate-construction-turkey

Наприклад, 2021 року виробництво будматеріалів зросло на 19,6% порівняно з попереднім роком за рахунок попиту на експорт. Це дозволило Туреччині посісти 5-те місце у світі серед найбільших країн-експортерів. За даними Асоціації виробників будівельних матеріалів Туреччини (İMSAD), місцевий ринок розширився на 39,5%.

Будівництво у Туреччині, як правило, фінансується власними коштами забудовників чи інвесторів у «твердій» валюті. Тому на такі інвестиційні проекти не має глобального впливу девальвація ліри чи борги держави та банків.

Навпаки, зовнішні інвестиції лише стимулюють розвиток ринку нерухомості та зі свого боку свідчать про безпеку їх вкладень.

Високе зростання ціни нерухомість визначають активні іноземні інвестиції.

− Безумовно, інфляція сприяє підвищенню цін на будматеріали, земельні ділянки та, зрештою, вартості квартир. Але глобальнішим імпульсом для зростання цін на ринку нерухомості Аланії сьогодні є високий попит серед іноземців, а також скорочення вільних під забудову ділянок, – каже Яна Дзюба. −Тому дисбаланси турецької економіки не зможуть створити істотних інвестиційних ризиків. Навпаки, міжнародні інвестиції до Туреччини щорічно зростають (див. вище). та торік їх обсяг збільшився на 80%.

Чому дорожчає нерухомість в Аланії: реальні причини.

hayatestate-real-estate-construction-turkey

Більш важливим питанням, яке не меншою мірою може хвилювати інвесторів, – це надійність будівництва житлових комплексів та своєчасне введення їх в експлуатацію. А із цим проблем у Туреччині практично немає. Більше того, агентство Hayat Еstate вже багато років працює тільки з перевіреними забудовниками і завжди підкаже своїм клієнтам набагато безпечніше та вигідніше вкласти свої гроші.

Слід звернути увагу і на той факт, що нерухомість в Аланії сьогодні вигідно відрізняється високою прибутковістю, порівняно з іншими європейськими країнами.

Квартира від старту будівництва до введення в експлуатацію в Аланії може додати в ціні на 30-50%. Крім того, податки на нерухомість у Туреччині нижчі, а вимог до покупця менше.

Наприклад, немає потреби доводити походження фінансових коштів.

– І що сьогодні особливо актуально для багатьох покупців – це те, що у Туреччині набагато простіше отримати громадянство за інвестиції в нерухомість на відміну від багатьох інших країн Європи, – підсумувала Яна Дзюба.

Громадянство Туреччини за нерухомість.

Турецька нерухомість на узбережжі завжди буде привабливим активом.

Експерти компанії Hayat Еstate упевнені, що у довгостроковій перспективі турецька нерухомість на середземноморському узбережжі завжди буде досить цінним активом.

hayatestate-real-estate-construction-turkey-alanya

І нині Аланія вже вийшла на такий високий рівень розвитку інфраструктури, що стала справжнім брендом комфортного життя біля моря та «продає» сама себе.

Приклад Анталії, де ціни на подібну нерухомість вищі у 2-2,5 рази і продовжують щороку зростати, а інфраструктура постійно розвивається, переконливо доводить, що у Аланії дуже привабливі перспективи як міста для життя та бізнесу.

Подивитися найкращі пропозиції квартир на узбережжі Аланії.

Icon
image
image
липень 2024 49,500 - 529,000 €
Шукаєте нерухомість для інвестицій?

Розгляньте ліквідну, курортну і зростаючу в ціні нерухомість біля моря в сонячній Аланії, Туреччина!
Заробляйте 15-40% на перепродажі або до 12% річних на оренді.
Аланія – вибір №1 від Hayat Estate для успішних інвестицій.

Скачайте каталог Топ-15 новобудов Аланії
з прайсами на червень-липень 2024 року (квартири від 49,500 - 529,000 €) та отримайте доступ до актуальних пропозицій з прайсами від забудовників (без комісії)

    Натискаючи на кнопку, Ви погоджуєтеся з обробкою ваших персональних даних відповідно до Політики конфіденційності компанії

    image
    липень 2024 49,500 - 529,000 €