...

Діловий клімат Туреччини. Як відкрити підприємство?

Icon
Photo

У Туреччині сприятливий як погодний клімат, а й інвестиційний. За даними Інвестиційного офісу за президента Туреччини, у 2021 році обсяг прямих іноземних інвестицій зріс майже на 80% і в абсолютних цифрах становив $14,1 млрд. Це найвищий результат, починаючи з 2016 року. Для порівняння: найбільш розвинені країни ЄС за минулий рік змогли збільшити інвестиції лише на 30%.

Туреччина – це ворота на ринок Близького Сходу, де мешкає понад 1,3 млрд осіб, а обсяг торгівлі становить $26 трлн США в радіусі чотирьох годин польоту. Тому завдяки своєму стратегічному розташуванню, сучасній логістичній інфраструктурі та широкому виробничому потенціалу ця країна є центром залучення міжнародних інвестицій.

Інвесторів насамперед приваблює стрімкий розвиток економіки. Минулого року ВВП зріс на 11%, що значно випереджає зростання ВВП країн Європи та виходить на перші позиції у рейтингу країн «великої двадцятки».

«Такими результатами Туреччина вкотре довела свою стійкість до криз та потрясінь, а також продемонструвала, що вона є безпечним притулком із міцними економічними засадами», – коментують в Інвестиційному офісі при президенті Туреччини.

Більше того, у Туреччині діє Стратегія прямих іноземних інвестицій на 2021–2023 рр., спрямована на стимулювання надходження інвестицій у наукомісткі галузі, машинобудування, медицину, хімічну промисловість, розвиток інфраструктури та інші сфери економіки.

Порівняно просте регулювання діяльності компаній з погляду законодавства та ведення бухгалтерського обліку, відсутність необхідності доводити походження грошових коштів та постійне зростання економіки сприяють тому, що з кожним роком все більше іноземців реєструють свої підприємства в Туреччині. До того ж інвестиції в економіку та нерухомість країни дозволяють отримати турецьке громадянство.

Як отримати громадянство за інвестиції у нерухомість.

hayatestate-business-turkey-2022

Аланія: можливості для бізнесу

Аланія – відоме курортне місто, тому тут потрібні всі види бізнесу, насамперед пов'язані зі сферою послуг. А з переїздом в Аланію дедалі більшої кількості російськомовних експатів попит на послуги для них має значний потенціал зростання. У компанії Hayat Estate виділяють такі сфери, де перспективніше відкрити бізнес.

Освіта. Багато слов'ян приїжджає до Аланії жити з дітьми. І відразу постає питання про школу та дитячий садок. Навчання в місцевих школах ведеться турецькою мовою, що дуже складно для дитини. Тому багато батьків зацікавлені у навчанні дітей рідною мовою та у поступовому вивченні турецької. В Аланії є кілька російськомовних шкіл, але їх не вистачає. А от української школи немає, а запити українців на таку школу дуже високі. Така ж історія і з дитсадками.

Ресторани національної кухні. Незважаючи на велику кількість ресторанів для туристів, колоритних місць із національною кухнею чи оригінальною концепцією не так багато. В Аланії все ще немає українського ресторану, як і закладів із вегетаріанською чи веганською кухнею. Проблематично знайти специфічні продукти, наприклад без глютену або популярні веганські продукти.

Аюрвед-центри. Аланія рясніє рекламою послуг турецького хаммама та масажу, а от салонів аюрведи в місті немає. Хоча всі природні умови, у тому числі теплий морський клімат, дуже сприятливі для проведення індійських процедур та масажів.

Медицина. Не вистачає в Аланії медичних лабораторій із широким переліком послуг типу «Синєво», а також україно-, англо- та російськомовних лікарів.

Коворкінги. Це одна із затребуваних бізнес-ідей. До Аланії цілий рік приїжджають іноземці, які працюють онлайн, але не всім комфортно працювати вдома. Тому робочими офісами часто стають різні рафе, що завжди зручно, особливо під час проведення нарад чи прямих ефірів. Дивно, що, незважаючи на очевидний попит, коворкінг в Аланії відкрили лише навесні 2022 року. І хоча день перебування в Коворкінгу обходиться за ціною хорошого обіду, недоліку в клієнтах там немає.

Нерухомість. Традиційний вид бізнесу в Аланії – продаж квартир. Але конкуренція на ринку дуже висока, тому варто займатися, якщо є своя база клієнтів. І перш, ніж працювати, необхідно отримати сертифікат про кваліфікацію, який видається за результатами письмового та усного іспиту.

hayatestate-turkey-business

Інвестувати у будівництво вигідніше з репутаційними експертами

Це один із найприбутковіших бізнесів. За оцінками експертів, рентабельність девелопменту в Аланії складає 40–50% та вище. Але тим, хто тільки починає цим займатися, дуже важливо убезпечити себе від ризиків на новому ринку та взяти у партнери місцевих експертів. У цьому випадку помилок гарантовано буде менше, а доходів – більше, та й нерви гаразд. Головне, знайти відповідального партнера із гарною репутацією.

Клієнти Hayat Estate вже багато років довіряють цій компанії та разом із нею інвестують з одного проекту в інший. Цього року Hayat Estate планує розпочати будівництво двох нових власних проектів у Демірташі та запрошує вигідно в них інвестувати.

Демірташ - новий тренд нерухомості в Аланії.

Оперативно вирішити питання реєстрації фірми в Аланії та отримання робочої візи допоможуть експерти Hayat Service

hayatestate-turkey-business

Підприємництво: юридичні моменти

Вести підприємницьку діяльність у Туреччині може індивідуальний підприємець (ІП) чи юридична особа.

Законодавством Туреччини передбачені такі організаційно-правові форми юридичної особи:

  • акціонерне товариство (anonim şirketi),
  • товариство з обмеженою відповідальністю (limited şirket),
  • командне товариство,
  • колективна компанія.

Місцеві та іноземні підприємці також можуть створювати комерційні партнерства (Kollektif şirket та Komandit Şirket). Це необов'язково, але суттєво полегшує процес реєстрації та ведення бізнесу.

Варто враховувати, що такі професії як лікарі, юристи, викладачі, дантисти, ветеринари, бухгалтери вимагають повної перекваліфікації.
Для відкриття агентства нерухомості, медичних установ, будівельних, юридичних, туристичних та інших компаній також необхідно отримати ліцензію.

Підприємство з обмеженою відповідальністю – найпоширеніша форма ведення бізнесу

У Туреччині найпоширеніша форма ведення бізнесу через реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю, тому в цій статті розглянемо її. Реєструють ТОВ у місцевому торговому реєстрі. Процедура реєстрації починається з подання заявки через онлайн-систему Mersis.

– Дуже важливо перед реєстрацією знайти офіс для майбутньої компанії та укласти договір оренди чи мати право власності на приміщення. Оскільки незабаром після реєстрації до вас «на чашку чаю» завітає інспектор, щоб особисто перевірити, що ви дійсно працюєте за цією адресою і у вас достатньо ресурсів та кваліфікації організувати бізнес, чи є всі необхідні дозволи та підтвердження кваліфікації, після чого підпише акт про можливість працювати, – розповідає Олена Ярошенко, засновник компанії Hayat Service.

Практика, коли фірма зареєстрована за однією адресою, а працює іншою або онлайн, тут не вітається. Тому якщо хтось у Туреччині пропонує просто надати юридичну адресу, на це не варто погоджуватися, інакше ризикуєте не отримати позитивного висновку інспектора в ході перевірки. У вас має бути своя юридична адреса.

Менеджери Hayat Estate підберуть приміщення під ваш вид бізнесу: торговельний офіс, виробництво, салон краси, освітню студію.

Етапи реєстрації юридичної особи

  1. Вибрати форму ведення бізнесу.
  2. Зарезервувати назву юридичної особи у регістрі компаній.
  3. Підготувати та нотаріально завірити статутну документацію, де прописати організаційно-правову форму, види діяльності, розмір статутного капіталу.
  4. Зареєструвати компанію у Системі Торгового Реєстру Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSIS) та отримати дозвільний сертифікат.
  5. Зареєструвати компанію у державній податковій службі та отримати ідентифікаційний номер для сплати податків.
  6. Підготувати пакет документів для торгово-промислової палати.
  7. Відкрити банківський рахунок на юрособу для розміщення статутного капіталу.

Важливо! Якщо іноземець-засновник є одночасно і директором, про що прописано у Статуті компанії, йому необхідно відкрити робочу візу в Міністерстві праці та соціального захисту Туреччини.

Документи та умови отримання робочої візи:

  • Наявність ВНП.
  • Паспорт.
  • Диплом про освіту.
  • Ліцензії, якщо цього потребує вид діяльності.
  • Підтвердження з банку повністю сплаченого статутного капіталу компанії на суму 200 тис. лір.
  • Оформлення працювати 5 громадян Туреччини за умови роботи одного іноземця.

Як отримати ВНП.

hayatestate-construction-in-alanya

Hayat Service – всі послуги з питань реєстрації та ведення бізнесу в Аланії

Процес реєстрації компанії та оформлення робочої візи може зайняти в середньому до одного місяця, тому при організації бізнесу варто враховувати такі терміни. У разі будь-яких неточностей чи помилок цей процес може затягтися довше.
Тому найкраще звертатися до професіоналів, які знають усі юридичні нюанси реєстрації та безпосередньо роботи іноземних підприємців у Туреччині. Наприклад, до експертів Hayat Service.

– Ми відкрили новий напрямок – Hayat Service, який займається питаннями реєстрації та ведення бізнесу в Аланії. Наші фахівці допоможуть зареєструвати юридичну особу, підготувати весь пакет документів для отримання робочої візи та проконсультують з усіх нюансів ведення бізнесу в Туреччині, – розповідає засновник цієї компанії Олена Ярошенко.

Варто також враховувати, що за нелегальну роботу в Туреччині чи порушення її трудового законодавства передбачено штрафи та навіть депортацію.

Icon
image
image
липень 2024 49,500 - 529,000 €
Шукаєте нерухомість для інвестицій?

Розгляньте ліквідну, курортну і зростаючу в ціні нерухомість біля моря в сонячній Аланії, Туреччина!
Заробляйте 15-40% на перепродажі або до 12% річних на оренді.
Аланія – вибір №1 від Hayat Estate для успішних інвестицій.

Скачайте каталог Топ-15 новобудов Аланії
з прайсами на червень-липень 2024 року (квартири від 49,500 - 529,000 €) та отримайте доступ до актуальних пропозицій з прайсами від забудовників (без комісії)

    Натискаючи на кнопку, Ви погоджуєтеся з обробкою ваших персональних даних відповідно до Політики конфіденційності компанії

    image
    липень 2024 49,500 - 529,000 €