Реальність ринку нерухомості Туреччини. Результати з продажу за 2021 рік та прогнози на 2022 рік

Icon
Photo

Згідно зі звітом Інституту статистики Туреччини, кількість об'єктів нерухомості, проданих у всіх містах Туреччини в першій половині 2021 року, досягла приблизно півтора мільйона об'єктів. А продаж житла по всій Туреччині в липні 2021 року становив близько 230 320 об'єктів.

У листопаді було придбано загалом 178 814 об'єктів нерухомості. З січня по листопад 2021 року в Туреччині вчинено 1 265 353 угод з нерухомістю, що на 9,2% менше, ніж із січня по жовтень 2020 року.

obshchaya-statistika

Найбільша частка у продажах припадає на квартири, які є найбільш продаваними об'єктами. Продаж квартир в Туреччині зайняв перше місце серед найбільш продаваних видів нерухомості за перші сім місяців 2021 року: було продано 670 000 квартир.

Нерухомість у Туреччині. Як придбати

Громадяни Туреччини та особи, які не є громадянами Туреччини, можуть отримати іпотечний кредит. У той час, як турки можуть отримати іпотечні кредити від держави за нижчою ставкою, іноземні громадяни не можуть. Але річ у тому, що продаж нерухомості нерезидентам у Туреччині в 2021 році зріс на 43,5%.

Турецький статистичний інститут опублікував звіт з продажу житлової нерухомості: продажі житла нерезидентам в 11 місяці 2021 року перевищили раніше зафіксований рекорд вересня - було скоєно 7363 угод. Попередній показник становив 6630.

chto-pokupayut-statistika

Історично склалося так, що лідерами із придбань стали іранці, на другому місці іракці. Бронза за росіянами, четвертими стали німці, та замикають п'ятірку лідерів жителі Казахстану.

statistika-po-stranam

Первинне чи вторинне житло?

Первинний ринок житла Туреччини в наші дні стрімко розвивається, при цьому перехоплюючи значну частину продажів вторинного житла, але у 2021 році на вторинний ринок припадатиме понад 60% угод.

Минулий рік не радував рівномірністю попиту на іпотечні кредити. У липні, після оголошення кампанії зі зниження відсоткових ставок, зацікавлені у купівлі житла громадяни придбали рекордну кількість будинків із іпотечними платежами. Після збільшення ставок, більшість клієнтів агентств нерухомості віддали перевагу знову придбати житло за всю суму або в безвідсоткову розстрочку.

Чого очікувати у 2022 році

Туреччина вимагає один мільйон нових будинків щороку – зростає попит. Усі інвестиції у сферу житла є найважливішими для країни. Відновлюються будівельні проекти, які деякий час перебували на паузі. Очікується, що 2022 стане золотим роком для сектора нерухомості.

Що стосується майбутнього, інвестиції в нерухомість у Туреччині безпечні. Стамбул, зокрема, є сильною економічною опорою та важливою економічною столицею у світі. Є кілька причин, які вказують на те, що майбутнє інвестицій у країні в цілому та у Стамбулі особливо на 100% безпечне та успішне.

На вартість нерухомості впливають такі фактори, як попит на нерухомість та собівартість будівництва. У свою чергу собівартість будівництва включає вартість земельної ділянки, вартість будматеріалів і вартість роботи.

Підведемо підсумки

Що стосується турецького ринку нерухомості, аналітики прогнозують, що ціни на первинний ринок житла в Туреччині поступово зростатимуть цього року, збільшившись на 20% у першій половині року і, можливо, досягнувши 50% через високі продажі в попередньому році.

Головною причиною збільшення вартості нерухомості є зростання попиту. Є вплив таких факторів, як наявність вигідної іпотечної системи для резидентів країни, відсутність бюрократії під час операцій для нерезидентів та висока маржинальність, яка дасть змогу досягати значного прибутку у стислий термін. Хоча доступне житло складає більшість у Туреччині, є деякі дуже дорогі об'єкти в залежності від їх характеристик та розташування. Однак це не означає, що резиденції з видом на море чи природу в Туреччині є дорогими. Особливо під час інфляції багато об'єктів преміум-класу доступні, що дозволяє багатьом іноземним інвесторам купувати без іпотеки або банківського фінансування.

Відмінності у міжнародних валютних курсах можуть призвести до значної економії іноземних покупців. Оскільки витрати на будівництво зросли більш ніж на 50%, а відсоткові ставки за іпотечними кредитами почали зростати, ціни автоматично зросли у 2021 році. Проте ринок нерухомості залишається стійким.

Загалом, зважаючи на всі показники, про які ми говорили, очікується, що 2022 рік буде благополучним для сектора нерухомості.

Icon
image
image
липень 2024 49,500 - 529,000 €
Шукаєте нерухомість для інвестицій?

Розгляньте ліквідну, курортну і зростаючу в ціні нерухомість біля моря в сонячній Аланії, Туреччина!
Заробляйте 15-40% на перепродажі або до 12% річних на оренді.
Аланія – вибір №1 від Hayat Estate для успішних інвестицій.

Скачайте каталог Топ-15 новобудов Аланії
з прайсами на червень-липень 2024 року (квартири від 49,500 - 529,000 €) та отримайте доступ до актуальних пропозицій з прайсами від забудовників (без комісії)

    Натискаючи на кнопку, Ви погоджуєтеся з обробкою ваших персональних даних відповідно до Політики конфіденційності компанії

    image
    липень 2024 49,500 - 529,000 €