Оформлення купівлі нерухомості та пов'язані податки та витрати

Icon
Photo

Процес оплати витрат та сплати податків при оформленні купівлі нерухомості в Іспанії досить гнучкий та неоднозначний. Тому важко назвати абсолютно точну кількість податків та витрат, пов'язаних із здійсненням купівлі нерухомості в Іспанії. Рівень витрат може становити близько 10% ціни об'єкта. Як правило, вартість оформлення договору купівлі-продажу та податків вже включена у вартість нерухомості, що купується.

Якщо говорити про податок, то існує 3 основних види податку на іспанську нерухомість:

Перший вид податку - аналог вітчизняного ПДВ - Impuesto sobre el Valor Anadido (IVA), або ж передавальний податок - Impuesto de Transmisiones Patrimoniales (ITP).

Другий вид податку – податок на документальне оформлення юридичних актів – AJD або гербовий збір.

Третій вид податку на нерухомість – Plus Valia. Він пов'язаний із зростанням ціни нерухомості з моменту її останнього продажу. Обов'язок сплати такого податку лежить на продавці.

oformlenie nedvizhimosti

При придбанні первинного житла, коли Ви робите оформлення купівлі нерухомості, Ви сплачуєте IVA або VAT (10% для операцій з нерухомістю). Для об'єктів нерухомості вторинного ринку Ви платите лише ITP. У будь-якому випадку податкова ставка складе 10% від вартості об'єкта нерухомості, що вказується в Ескритурі.

Для об'єктів комерційного призначення та для земельних ділянок – ставка податку становитиме 21% вартості, яку Ви вкажете в Ескритурі.

У разі купівлі разом із житлом місця для паркування чи гаража (зазначені в одному договорі купівлі-продажу), податок на купівлю паркування чи гаража буде такого самого розміру, як і на житлове приміщення. Якщо паркінг чи гараж купується окремо від житлової нерухомості, то IVA сплачується за ставкою 21% від його вартості.

Податок Stamp tax (на документальне оформлення юридичних актів) – одноразово сплачується за ставкою 0,5% від ціни нерухомості. Сплата податку ITP виключає необхідність сплати AJD, тому податок на документальне оформлення юридичних актів сплачується виключно у разі придбання нового об'єкта.

Plus Valia зазвичай становить кілька сотень Євро.

Оформлення купівлі нерухомості в Іспанії вимагає таких витрат:

1) Витрати на нотаріальне оформлення Ескритури купівлі-продажу: 300-600 євро

2) Витрати на Registro de Propiedad (реєстрація нерухомості в регістрі Муніципалітету) залежать від ціни на нерухомість та місця її розташування.

3) Оформлення документів (Gestoria), з допомогою адвоката, становлять зазвичай 1% від суми угоди.

При оформленні іпотеки Покупцем окремо виплачуються такі податки та збори:

1. Податок Hacienda: 1,6%
2. Нотаріальний збір: 0,4%
3. Реєстраційний збір: 0,16%
4. Канцелярські витрати: близько 200 євро
5. Сплата оцінки нерухомості: 300-500 євро
6. Страхування нерухомості та життя позичальника: 150-350 Євро
Усі витрати виплачуються банківськими чеками чи переказами. У разі оформлення Вами банку іпотечного кредиту оплати проводить співробітник банку, резервуючи фонд на вашому банківському рахунку. Резервування фонду на нотаріальні витрати, а також реєстрацію нерухомості здійснюється банком при врахуванні максимально можливих тарифів. Фактично сума витрат може виявитися меншою, а сума зарезервованих фондів, що залишилася, буде повернута Вам.

Приклад податків та витрат при придбанні вторинного об'єкту нерухомості вартістю 300 тис. євро на узбережжі Costa Brava.

1) Початкова сума задатку - 10% - 30 000 Євро
2) Витрати послуги юриста – 1% – 3 000 Євро
3) Розмір іпотечного кредиту під 50% - 150 000 Євро
4) Оплата оцінювачу – 300 Євро
5) Виплата вартості нерухомості в межах половини її вартості – 120 000 євро
6) Податки (сумарно) - 22 200 Євро
7) Витрати на нотаріуса - 1215 Євро
8) Витрати на реєстрацію об'єкта нерухомості – 615 Євро
9) Оплата банку - 957 Євро

РАЗОМ: 178 287 Євро

Якщо вартість об'єкта нерухомості становить 300 000 Євро, сума податків і витрат складе 28 287 Євро - близько 9,5% від загальної вартості об'єкта.

Ось такі витрати на Вас чекають при оформленні покупки нерухомості в Іспанії.

Icon
image
image
липень 2024 49,500 - 529,000 €
Шукаєте нерухомість для інвестицій?

Розгляньте ліквідну, курортну і зростаючу в ціні нерухомість біля моря в сонячній Аланії, Туреччина!
Заробляйте 15-40% на перепродажі або до 12% річних на оренді.
Аланія – вибір №1 від Hayat Estate для успішних інвестицій.

Скачайте каталог Топ-15 новобудов Аланії
з прайсами на червень-липень 2024 року (квартири від 49,500 - 529,000 €) та отримайте доступ до актуальних пропозицій з прайсами від забудовників (без комісії)

    Натискаючи на кнопку, Ви погоджуєтеся з обробкою ваших персональних даних відповідно до Політики конфіденційності компанії

    image
    липень 2024 49,500 - 529,000 €